Een droomtuin aanleggen kan een behoorlijke klus zijn, ook al houdt u van tuinieren. Het realiseren van een exclusieve tuin kan een zwaar en lang project worden zonder direct plan van aanpak of een algehele kennis van de natuurelementen. Met een stappenplan weet u precies wat u kunt verwachten en brengt u dichter bij het realiseren van uw tuinparadijs. Bedenk wel dat exclusieve tuinen meerdere eye-catchers hebben die de hele tuin een bijzondere en aparte uitstraling geven.

Budget

Allereerst is het van belang wat de tuin maximaal mag kosten. Met een budgetbepaling kunt u gerichte keuzes maken om uw doel te bereiken. Het voorkomt teleurstellingen aangezien u  met een budget precies weet wat u wel of niet kunt bekostigen.

Tuinontwerp

Laat u inspireren door naar andere ontwerptuinen te kijken in uw naaste omgeving of kijk in bladen, op internet of televisie. Had u al precies uw droomtuin in gedachten, probeer dan uw tuin te schetsen en schrijf alle tuinwensen die u in gedachten heeft op. Houdt u van modern, romantisch, klassiek, natuurlijk of een combi van dit alles?

Noteer alle punten die voor uw huishouden belangrijk zijn; kinderen, huisdieren, onderhoud, functionele aspecten en privacy.

Beplantin

gPlanten, bomen en ander groen, maar ook het soort bodem vergen een specifieke aanpak. Bloeitijd, zonuren, en onderhoud zijn cruciale zaken waar rekening mee moet worden gehouden. Bedenk dat bepaalde planten schaduw nodig hebben en andere juist veel zon.

Lichtplan

Met passende verlichting bepaalt u de sfeer in uw tuin. Bedenk aan de hand van uw schets waar u de verlichting wilt. Vanuit welk oogpunt ziet u uw tuin graag? Woonkamer of terras? Neem de zichtlijnen mee in uw lichtplan. Verlicht de bijzondere elementen zoals een tuinpad, terras of bijzondere hoekjes. Bekijk ook wat voor soort lichtintensiteit bepaalde tuinvoorwerpen nodig hebben. Een terras bijvoorbeeld, vraagt om een andere belichting dan een tuinpad of bijzonder hoekje.

Exclusieve tuinen zijn een verlengstuk van uw huis

Een prachtige zwembad, luxe terras met overkapping of bijzondere exotische planten kunnen de sfeer in uw tuin optimaal verhogen. U en eventueel uw gezin moeten zich er tenslotte helemaal comfortabel in voelen. Een mooie tuin geeft rust en ontspanning. De tuin moet in evenwicht zijn met het huis en de leefomgeving. Soms kunnen al deze elementen uw tuinwensen ernstig verstoren, omdat de daadwerkelijke uitvoering veel van u vraagt. Voor een zwembad moet er soms een omgevingsvergunning worden aangevraagd. En uw tuin moet aangepast zijn aan uw leefomgeving. U kunt een ervaren vakman inschakelen die u kunt helpen uw droomtuin te realiseren.

Delen